Humlan som flyger

Efter flera dygns dramatik blir Stefan Löfven övertalad att gå i spetsen för ett parti som befinner sig i fritt fall efter Håkan Juholts stormiga gästspel. Många blir förvånade när IF Metalls ordförande tar över Socialdemokraterna. Men när favoriterna har tackat nej är han den ende som återstår. Svetsaren Stefan Löfven är en outsider. Han sitter inte riksdagen. Han har inte varit minister. Aldrig tidigare har Socialdemokraterna haft en ledare som är så politiskt oprövad. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson kallar honom ”humlan som flyger”.

Berättelsen om Stefan Löfven handlar också om hur han som fosterbarn kommer till ett arbetarhem i det röda Ådalen. Först i vuxen ålder ska han upptäcka mer om sitt förflutna. Där finns hemligheter som överraskar honom.

Författare

Jag skrev boken om Stefan Löfven tillsammans med min kollega och vän Lova Olsson, politikreporter på Ekot. Den gavs ut på Norstedts hösten 2013.

”Vill bara gratulera till en förnämlig bok. Ni är suveräna stilister. Ni har gjort en imponerande research. Trots att jag varit med i hela händelseutvecklingen, lyckas ni göra beskrivningen intressant och spännande till och med för mig.”

Den svenska politiska journalistikens nestor K-G Bergström om min och Lova Olssons bok. Humlan som flyger – berättelsen om Stefan Löfven som utkom på Norstedts hösten 2013. Två av våra mer udda upptäckter var att S-ledaren varit medlem i Centerpartiets ungdomsförbund och att hans morfar, som Stefan Löfven själv aldrig träffat, hade varit aktiv nazist.

Här intervjuas jag om den i UR:s En bok, en författare.

minnaFörfattare