Reporter

En oprövad statsminister som marknadsfört sig som kompromissernas kung har gång efter annan visat sig vara överraskande osmidig. Det är en av förklaringarna till att den sittande regeringen framstått som oskicklig. Miljöpartiet har sannerligen haft sin del i det, men även Stefan Löfven och hans stelbenta hållning har ställt till problem som jag beskriver i mitt porträtt http://www.fokus.se/2015/05/den-valhanta/ av honom i Fokus.

Redan från början gjorde emellertid det parlamentariska läget att S-MP-regeringen var vingklippt. Trots det har väljare och partiaktiva drömt om att deras bästa stämningars längtan ska uppfyllas. Listan över återställare var lång. Höjd a-kassa http://www.fokus.se/2015/02/aterstallaren/ en av de viktigare.

Nu har Socialdemokraterna och Miljöpartiet med ett nödrop klarat sitt första år i regeringsställning. Men det finns ingen anledning för dem att andas ut. De återstående tre åren kan bli minst lika besvärliga. Här https://kit.se/2015/05/25/3166/fem-satt-det-kan-ga-at-helvete-for-regeringen/ har jag skissat på fem scenarier, inget av dem någon rolig läsning för de rödgröna.

I det andra politiska blocket då? Frid och fröjd? Lugn och ro? Nej. Fredrik Reinfeldt undvek – finkänsligt eller fegt – att hantera partiets interna splittring https://kit.se/2015/06/04/3496/det-har-maste-moderaterna-ta-tag-i-nu/ i synen på invandrare och flyktingar. Nu riskerar det arvet att explodera i knät på hans efterträdare Anna Kinberg Batra.

Och i kulisserna bidar Sverigedemokraterna sin tid. Det har blivit allt tydligare att partiledaren Jimmie Åkesson är en slipad strateg som plockar poäng på sin nedtonade personlighethttp://www.svd.se/akessons-sjalvkontroll-nyckeln-till-framgang_3784946

För Svenska Dagbladets räkning har jag sedan 1990-talet följt svensk politik. Jag har intervjuat samtliga statsministrar sedan Ingvar Carlssons dagar. Jag har varit:

  • Chef för SvD:s politik- och EU-redaktion, politik- och EU-reporter och analytiker.
  • Chef för SvD:s Stockholmsredaktion, samt kommun- och skolreporter.
  • Ledamot av Pressens opinionsnämnd.Följ mig på twitter ­@LenaHennel. Nå mig på lena@hennel.se eller på 070-514 00 87.

Sedan december 2014 är jag frilansskribent. Som sådan har jag medverkat ibland annat Fokus. Läs två av mina SvD-texter: om alliansenskamp mot utanförskapet http://www.svd.se/har-varit-forlorade-ar-for-alliansen_3432914 och om Miljöpartiets dröm om ministerposter. http://www.svd.se/vingklippt-start-for-mps-premiar-i-regeringen_3978323

Följ mig på twitter ­@LenaHennel. Nå mig på lena@hennel.se eller på 070-514 00 87.

minnaReporter